Гарне доповнення до системи ППО, але не панацея від ракетних атак, — Гетьман про ізраїльський “Залізний купол”

Алексей Гетьман. Фото: Facebook/alexeyhetman

Американські сенатори Кріс Ван Холлен і Ліндсі Грем закликали сприяти передачі додаткових засобів протиповітряної оборони для України. Зокрема йдеться про батарею “Залізного купола”. Прийнято вважати, що така система може повністю закрити небо і захистити від ракетних атак. Однак це не так. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 28 червня, сказав військовий експерт Олексій Гетьман.  

“Це одна з популярних у світі систем ППО, яку використовує Ізраїль. Чомусь усі вважають, що це система, яка може повністю закрити небо і не дати можливості прорватися ворожим літакам, ракетам. Але це просто одна із систем протиповітряної оборони, яка сильно розрекламована, але мало чим відрізняється від тих систем ППО, які в України вже є. Просто “Залізний купол” — це єдина система, вона управляється з єдиного центру. Але треба сказати про те, що з її допомогою неможливо закрити все небо, як багато хто з нас хоче. Це перебільшення”, — зазначив експерт.

Гетьман вважає, що, якщо Україна отримає батарею “Залізного купола”, то посилить можливості своєї протиповітряної оборони, але не зможе на 100% закрити небо.

Він звернув увагу на те, що Ізраїль — набагато менша країна за площею, ніж Україна.

“Для того, щоб нам закрити небо так, як Ізраїль закриває свій повітряний простір “Залізним куполом”, нам необхідно, напевно, разів у 20 більше коштів. Тому це як частина, як доповнення до нашої протиповітряної оборони, а не панацея від ракетних атак”, — вважає Гетьман.

Крім того, каже експерт, Ізраїль атакують не такими ракетами, як Україну. 

“Клас тих ракет, які запускаються по Ізраїлю, відрізняється від класу тих ракет, які запускає по Україні РФ. Тобто, якби по Ізраїлю стріляли такими ракетами, як Х-101, Х-555, “Кинджал”, “Калібр”, я думаю, що дуже розрекламований “Залізний купол” навряд чи б із цими ракетами впорався. Там літають набагато простіші системи ураження. І тому Ізраїлю простіше справлятися з атаками”, — пояснив гість ефіру. 

Гетьман також акцентував, що на кожен тип повітряних загроз є відповідні засоби ППО. Наприклад, по “Шахедах” ніхто не стрілятиме із системи “Петріот” або “Гепард” не битиме по “Кинджалах”.

“Кожен клас ракет, якими нас атакують, ідентифікується. У нас спільна система протиповітряної оборони, і, залежно від того, чим росіяни атакують, ухвалюється рішення використовувати той чи інший засіб протиповітряної оборони”, — доповнив Гетьман. 

Закрити все небо теоретично можливо, каже він. Але для цього потрібно в рази більше засобів ППО. 

“Я навіть боюся порахувати, скільки потрібно нам різних систем. У нас велика територія. І для того, щоб повністю закритися від ракетних атак, потрібно разів у 10 більше систем протиповітряної оборони. Але тут палиця з двома кінцями. Системи ППО досить дорогі в обслуговуванні. Якби союзники нам би їх і поставили, у нас не вистачило б економічних можливостей просто навіть утримувати всю цю систему протиповітряної оборони. Тому тут проблема комплексна. І вирішувати її треба не тільки шляхом ущільнення нашої ППО, а й тиском на Росію, щоби вона просто не використовувала таку кількість ракет”, — сказав Гетьман.

Україні потрібна далекобійна зброя, яка могла б атакувати ті заводи, де виробляються російські ракети, доповнив експерт.

“Вони збільшили виробництво своїх крилатих і балістичних ракет. Тому їх потрібно знищувати на місці виробництва. Це було б і дешевше набагато, і ефективніше”, — резюмував Гетьман.

Читайте також: Посилення ППО: літаки F-16 взаємодіятимуть із системами Patriot і SAMP-T, — експерт

Прямий ефір