Не F-16 єдиним: розглядається питання передачі Україні близько п’яти типів літаків, — Романенко

Ігор Романенко. Скріншот: uatv.ua

Учасники авіаційної коаліції розглядають можливості передачі Україні близько п’яти типів літаків. Про це сьогодні, 19 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко.

Він зазначив, що партнери допомагають Україні з навчанням пілотів та інженерно-технічного складу, а також у питаннях підготовки аеродромної мережі.

Україні потрібно домагатися надходження якомога більшої кількості техніки, наголосив експерт.

“У сенсі літаків уже з 10 країн, які по-різному беруть участь, розглядається до п’яти літаків. Ну, вивчалося питання, що краще один базовий тощо. Але в ситуації, в якій ми перебуваємо, нам необхідно вже зараз, нехай це буде поки що тимчасово, різні, але якнайшвидше, літальні апарати, бажано літаки четвертого покоління плюс, для сучасного озброєння, яке нам необхідне для ведення як оборонних, так і наступальних дій”, — сказав Романенко.

За словами експерта, навчання українських пілотів займе кілька місяців і, можливо, вони будуть готові до польотів уже до осені.

“Ті ж американці зазначають, що наші дуже швидко освоюють це все. Є прогрес, тому що дуже серйозний ступінь мотивації, що й дає змогу таким чином швидко проводити навчання на будь-якій техніці, навіть такій складній, якою є літак”, — зазначив Романенко.

Читайте також: Коаліція F-16 і більше систем ППО для України: що відомо про підсумки “Рамштайн-13”

Нагадаємо, Україна розраховує сформувати п’ять ескадрилій F-16 — по 12 літаків у кожній. 60 літаків — це набагато менше, ніж сьогодні залишилося у Росії. Водночас можливості F-16 вищі, ніж у будь-якого бойового літака РФ. 

На початку червня стало відомо, що Австралія і США обговорюють можливість передачі Україні 41 літака F/A-18 Hornet американського виробництва з авіапарку австралійських Збройних сил.

Прямий ефір