“Є обнадійливі ознаки”: про очікування України від Вільнюського саміту НАТО розповів Мережко

Ілюстративне фото: bigkyiv.com.ua

Україна сьогодні виконує роль східного флангу НАТО та має певні очікування від Вільнюського саміту Альянсу. Про це сьогодні, 16 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

“На сьогодні Україна виконує роль східного флангу НАТО. Насправді Україна захищає НАТО, захищає Європейський Союз та захищає мир і безпеку, і міжнародний правопорядок у всьому світі. І мені здається, необхідно враховувати і цінувати цей факт. Тому в нас є великі, але обґрунтовані очікування щодо результату Вільнюського саміту. Уже є обнадійливі ознаки щодо того, якою може бути остаточна формула в такому завершальному фінальному документі Вільнюського саміту”, — сказав він.

За словами Мережка, позитивною ознакою є нещодавно ухвалена резолюція Європейського парламенту щодо того, що Україна може в прискореному темпі приєднатися до НАТО після завершення війни. Крім того, президент США Джо Байден підтримав пропозицію щодо того, що Україні не потрібно виконувати план дій щодо членства (ПДЧ) для вступу в Альянс.

“І це дуже важливо, тому що ми бачимо, що на сьогоднішній день сформувався чіткий консенсус, який полягає в наступному — Україна обов’язково буде повноправним членом НАТО. Це перша теза, яка дуже для нас важлива. Ми до цього досить довго йшли, але це вже стає реальністю. І ми очікуємо, що якраз ця теза стане ключовою для Вільнюського саміту НАТО. А другий момент пов’язаний із тим, а коли це станеться”, — сказав Мережко.

Він зазначив, що зараз лунають два формулювання щодо термінів вступу України до НАТО: “коли це буде можливо” і “після війни”.

“Але треба продовжувати роботу, щоб Україна стала повноправним членом НАТО якомога швидше і, можливо, навіть до завершення війни”, — сказав Мережко.

На його думку, цей крок покаже, що НАТО виправдало себе повністю як оборонний альянс, що Альянс не боїться шантажу Путіна, ревізіонізму Росії тощо.

Народний депутат вважає, що необхідно робити акцент на гарантіях безпеки, які має отримати Україна, перш ніж вступить до НАТО.

“Тому що дійсно, Путін зацікавлений у тому, щоб продовжувати цю війну для того, щоб вона тривала якомога більше. Таким чином, він сподівається знекровити Україну. І наші союзники, наші друзі, наші партнери це теж прекрасно розуміють. Тому зараз ідеться про створення надійних гарантій, які б допомогли Україні перемогти і зупинити російську агресію”, — сказав Мережко.

Читайте також: Україна має алергію на слово “меморандум” після Будапештського, — політолог про архітектуру безпеки

Раніше повідомлялося, що в НАТО розглядають новий формат для України: замість Комісії Україна — НАТО після Вільнюського саміту, найімовірніше, буде утворена Рада Україна — НАТО. Таким чином Україну фактично наділять правом Статті 4 Альянсу, яка свідчить, що сторони “проводитимуть спільні консультації, коли, на думку будь-якої з них, територіальній цілісності, політичній незалежності чи безпеки будь-якої зі сторін загрожує небезпека”. Україна матиме право збирати засідання представників НАТО.

Прямий ефір