Геймчейнджер цієї війни: як навчають операторів для “Армії дронів” (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Ще десять тисяч українських військових пройдуть професійну підготовку з управління безпілотниками. Завдяки проєкту “Армія дронів” вони зможуть навчатися не лише на коптерах, а й на FPV-дронах та БпЛА літакового типу. У процесі підготовки оператори вивчають технічні параметри БпЛА, картографію, тактику польотів в умовах радіоелектронної боротьби, маскування та навчаються обслуговувати техніку. А практична частина максимально наближена до умов реального бою, повідомляє FREEДОМ.

Військовослужбовці ЗСУ з позивними “Демон” та “Єнот” служили в гарячих точках, зокрема і в Бахмуті. А раніше пройшли навчання в Академії “Армії дронів”.

“Дуже класна програма, дуже сподобалася. Ми приїхали з “Єнотом” вже вдруге вчитися. Якось нам здалося мало. Ми можемо й утретє піти”, — каже військовий.

Десять тисяч українських пілотів уже пройшли підготовку в межах проєкту “Армія дронів”. Другий етап стартує найближчим часом. Планують навчити ще десять тисяч спеціалістів. Готуватимуть їх у 26 школах по всій Україні.

“Ми оплачуємо цей грант школам за кожного військового. Тепер ми розширюємо цю програму і додаємо нові категорії: тепер не лише розвідувальні коптери-дрони, а це будуть FPV-дрони й це літаки, які є бомберами, а також розвідувальними”, — зазначив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Навчання безкоштовне. Після закінчення військові отримають сертифікат про проходження курсу, який у середньому триває тиждень.

“З першого дня, як ми з вами тут зустрілися в полі, так ми і з ними зустрічаємося, проходимо невелику теорію. І потім уже йде ознайомлення з дроном, посадка, маскування пересування, довіра один до одного”, — розповідає представник школи SkySpies із позивним “Монах”.

Ефективне застосування безпілотників було б неможливим без системи супутникового зв’язку StarLink, за допомогою якої українські військові коригують артилерійські удари та керують дронами.

“Геймчейнджер цієї війни. Дуже важливо, що на зв’язку постійно. Ми вже 42 000 StarLink привезли до України. До речі, важливо, що і StarLink, і фінансування цих шкіл відбувається не за бюджетні кошти, тобто це все — приватні донори, які нам допомагають формувати стійкість нашої армії”, — додав Федоров.

Безпілотники відіграють ключову роль у битві технологій. Дрони завдають точних ударів по позиціях та важкому озброєнню супротивника. А отже, зберігають життя українських військових.

Найближчим часом в Академії “Армії дронів” планують навчити 7600 операторів коптерів, 2000 пілотів FPV-дронів та 400 операторів БпЛА літакового типу. За останні 11 місяців у межах проєкту придбали 3864 комплекси дронів. А у травні — укомплектували безпілотниками 8 нових ударних рот ЗСУ.

Прямий ефір