На те, щоб побачити в небі України винищувачі F-16 знадобиться 3-5 місяців, — Чернєв

Єгор Чернєв. Фото: sluga-narodu.com

Отримання Україною винищувачів F-16 залежить не тільки від підготовки українських пілотів, а й від підготовки технічної складової для їх експлуатації. Таку думку сьогодні, 15 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив заступник голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України, голова Постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

Сьогодні, 15 червня, у Брюсселі (Бельгія) відбувається чергова зустріч у форматі “Рамштайн”, на якій обговорюють важливі теми для України — підтримка у війні з Росією та майбутнє України в НАТО.

“На порядку денному основні дві теми. Перша: поточна підтримка України у війні (боєприпаси, засоби протиповітряної оборони (ППО), F-16 і бронетехніка). І друга: майбутнє України в НАТО. Поки що ми не бачимо й не чуємо прямої підтримки того, що Україну чекають у НАТО. Ми не можемо назвати жодних конкретних термінів. Ми прив’язані до закінчення війни. Але ми дуже хочемо почути на саміті у Вільнюсі (Литва) більш конкретну пропозицію або позицію наших партнерів щодо майбутнього членства України в НАТО”, — розповів Чернєв.

Він зазначив, що певна кількість країн уже вступили в коаліцію F-16.

“На сьогодні є певна кількість країн, які вже вступили в коаліцію F-16. Для України є програма з боєприпасів, яка запускається та називається “1 млн боєприпасів для України”. І це фінансування вже знайдено в наших партнерів”, — розповів голова Постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО.

Питання передачі Україні F-16 залежить не тільки від швидкості підготовки українських пілотів, а й від технічної складової для їхньої експлуатації, таких як злітно-посадкові смуги.

“Крім підготовки пілотів потрібно підготувати злітно-посадкові смуги, потрібно підготувати бази обслуговування F-16, тому що у нас їх немає. Але, однак, я думаю, що це все-таки процес паралельний, який займе 3-5 місяців. Цього буде достатньо для того, щоб уже побачити в небі України літаки F-16 з українськими пілотами, які пройдуть навчання”, — аргументував Чернєв.

Читайте також: Крім F-16 Україна може отримати ще п’ять видів бойових літаків за підсумками “Рамштайну” — прогноз

Прямий ефір