Партнери допоможуть поповнити запаси ЗСУ — огляд нових пакетів військової допомоги (ВІДЕО)

ЗРК Patriot. Фото: defence-ua.com

У Збройних сил України можуть з’явитись ще 5 батарей Patriot. Про це заявили в компанії Raytheon Technologies, яка виробляє ці зенітно-ракетні комплекси, пише The Wall Street Journal. У компанії акцентували ефективність використання систем Patriot в Україні та планують збільшити загальні обсяги виробництва. Тим часом США та Канада оголосили про нові пакети військової допомоги, до яких входять додаткові боєприпаси для ЗРК Patriot та інше озброєння, повідомляє FREEДОМ.

Сума нового пакету військової допомоги США — 2,1 млрд дол.: ЗСУ поповнять запаси як оборонного, так і наступального озброєння. До чергового пакету увійдуть додаткові боєприпаси для ЗРК Patriot; системи протиповітряної оборони та ракети HAWK; артилерійські снаряди калібрів 105 та 203 мм; безпілотні повітряні системи Puma та боєприпаси ракетної системи з лазерним наведенням. Крім того, США продовжать навчати українських військових та допомагати в обслуговуванні техніки.

“Цей пакет демонструє незмінну відданість як критично важливим можливостям України у короткостроковій перспективі, так і стійкій здатності Збройних сил України захищати свою територію та стримувати російську агресію у довгостроковій перспективі”, — наголошується на сайті Міністерства оборони США.

Як повідомляє агентство Bloomberg, Україна отримає два види ракет для систем Patriot, які доповнюватимуть можливості один одного для кращого захисту мирних міст від тактичних балістичних ракет, крилатих ракет та атак російської авіації. Президент США Джо Байден підтвердив: підтримка України не лише у спротиві російській агресії, але й у повоєнному відновленні — частина політики Білого дому.

“У переговорах з Україною та українцями, і зокрема з Зеленським, нашими союзниками та партнерами щодо зобов’язань перед Україною, метою є довгострокова безпека для стримування можливої майбутньої агресії після закінчення цієї війни. І ми просуваємось до цієї мети, надаючи Україні необхідну зараз підтримку на полі бою та допомагаючи їй зміцнювати свої Збройні сили у довгостроковій перспективі”, — заявив президент США Джо Байден.

Крім того, як запевняють у Пентагоні, США продовжать роботу із союзниками для того, щоб прискорити передачу озброєння Україні з інших країн для посилення коаліції на підтримку Києва.

“Вільний світ продовжує інвестувати в українську армію та перемогу України. Ми можемо виграти цю війну та відновити мир у Європі. Зброя, боєприпаси та спорядження наближають нас до цієї мети. Дякую Ллойду Остіну та американському народу за черговий пакет допомоги у сфері безпеки!” — подякував міністр оборони України Олексій Резніков.

Під час неанонсованого візиту до Києва про черговий пакет військової допомоги оголосив і прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Країна передасть Україні 287 ракет для протиповітряної оборони та 10 тис. 155-мм снарядів. Крім того, Канада приєднається до програми навчання українських військових на винищувачах F-16 та танках “Леопард”.

“Ми захищатимемо і підтримуватимемо вас стільки, скільки знадобиться. З нового року ми надали понад 8 млрд доларів допомоги, зокрема понад мільярд доларів військової допомоги. Крім того, наш бюджет розширено до понад 2 млрд дол. кредитних коштів уряду України для відновлення країни. Сьогодні я можу оголосити: ми надаємо 500 млн дол. нового пакету військової допомоги”, — заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час візиту до Києва.

Президент України подякував канадському прем’єру, зазначивши, що обговорювалися, зокрема, найнагальніші потреби України.

“Я вдячний і тобі, Джастіне, особисто, і всій Канаді за готовність робити нові кроки у допомозі нашим воїнам. Ми обговорили наші потреби в артилерії, у бронетехніці — і це те, в чому підтримка Україні потрібна якнайшвидше. Обговорили формування нових коаліцій захисту життя від російського ракетного та авіаційного терору — нашої коаліції, коаліції Patriot, коаліції винищувачів. Крок за кроком ми наповнюємо змістом відповідні домовленості з нашими партнерами”, — зазначив президент України Володимир Зеленський.

Берлін також виділив новий пакет військової допомоги Україні, до якого увійшли техніка, боєприпаси та багато іншого, повідомляють у пресслужбі німецького уряду. 14-й пакет військової допомоги затвердила і Бельгія: ЗСУ отримають боєприпаси на суму майже 32,5 млн євро. За заявами міністра закордонних справ Данії, Україна також отримає 2 тис. артилерійських снарядів на суму 36 млн дол.

Раніше повідомлялося, що союзники впевнені в успіху Збройних сил України. На думку міністра оборони Великобританії Бена Уоллеса, вона зможе відвоювати всі окуповані російською армією території, включаючи Крим. Адже ресурси Москви — закінчуються.

Прямий ефір