Рішення щодо F-16 прив’язує Україну до Заходу на 2-3 десятиліття — деталі від бригадного генерала ВПС США

F-16. Фото: wikipedia.org

Українські пілоти зможуть освоїти винищувачі F-16 за 4 місяці. Таку думку сьогодні, 6 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив бригадний генерал ВПС США у відставці Джон Тайхерт, який раніше сам пілотував F-15 і F-16.

“Ми розуміємо, що для постачання F-16 потрібно багато тренувань й багато підготовки. Ми трохи поговорили про підготовку пілотів. Думаю, що близько чотирьох місяців буде відповідним періодом для їхнього навчання. Але ми також повинні навчити обслуговий персонал, техніків, ми повинні підготувати базу або кілька баз для команди F-16. І тому я думаю, що, ймовірно, все перелічене вище буде реалізовано до кінця року, якщо говорити грубо”, — сказав Тайхерт.

Він вважає, що ці літаки стануть для російських військ надзвичайно цінними цілями, які вони спробують знищити. Це означає, що в України має бути відповідний захист баз, має бути залучена протиракетна оборона й певна схема оперативної безпеки, яка переміщує ці літаки та гарантує, що вони не зосереджені в одному місці, коли їх можна знищити одним-двома ракетними ударами.

“Я справді думаю, що ризик є, але я впевнений, що якщо ви прикриєте ці літаки, скажімо, парасолькою системи Patriot й використаєте F-16 у небі для захисту таких самих літаків на землі, союзники зможуть вигадати концепцію, яка була б розумною з помірним рівнем ризику”, — сказав Тайхерт.

Бригадний генерал ВПС США у відставці також заявив, що користь цих літаків насамперед полягатиме в стратегічній перевазі України.

“Що стосується тактики й дій, я думаю, що ці групи F-16 зможуть забезпечити певний рівень локальної повітряної безпеки, що означає свободу атакувати з повітря та свободу від атак з повітря. А потім потенційно додаткові можливості для точних ударів, захисту й атаки, які, я думаю, можуть стати в пригоді в таких гарячих точках, як Бахмут, або в інших, які можуть з’явитися у межах контрнаступу. Але я думаю, що найбільш значна користь — це стратегічна перевага”, — сказав він.

Також, на думку Тайхерта, рішення щодо F-16 фактично прив’язує Україну до Заходу на два-три десятиліття, тому що це означає вправи, тренування та обслуговування в майбутньому, зокрема оновлення авіапарку та постачання запчастин.

Тайхерт вважає, що українські пілоти, які проходять навчання пілотування F16, через їхній досвід зможуть подужати навчальну програму за коротший термін, ніж передбачено нормами.

“Я думаю, що українці продемонстрували дивовижну здатність включати такі речі, як системи Patriot, танки Abrams або танки Leopard, у свій список озброєнь набагато швидше, ніж ми могли уявити. І їм потрібно віддати належне. І ми вже провели випробування з деякими навченими й досвідченими українськими пілотами, щоб подивитися, скільки часу, на нашу думку, їм буде потрібно. Ми очікували, що це буде приблизно шість місяців. Але ці випробування доводять, що українські досвідчені бойові пілоти, ймовірно, зможуть освоїти ведення бою на F-16 менш ніж за чотири місяці. І тому я справді думаю, що, оскільки вони розпочинають навчання як досвідчені пілоти, і тому що в них є сильний стимул швидко навчатися, і якщо в них є таланти, який вони вже продемонстрували, то цей чотиримісячний термін видається хорошим”, — заявив колишній пілот американської бойової авіації.

Читайте також: Перший список визначено: нюанси підготовки українських пілотів на F-16 розповів Ігнат

Нагадаємо, президент Джо Байден у понеділок прийняв прем’єр-міністерку Данії Метте Фредеріксен Цей візит до Овального кабінету став першим із низки важливих зустрічей, які Байден проводить із європейськими союзниками цього тижня. На них основна увага буде приділена нещодавно зробленим зусиллям з навчання і, зрештою, оснащення України американськими винищувачами F-16. Уже в четвер Байден зустрінеться з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Прямий ефір