Найбільший пакет допомоги Німеччини, історичне рішення Швейцарії — як союзники продовжують озброювати Україну і чим (ВІДЕО)

Українські військові. Фото: Facebook/Генштаб ЗСУ

Німеччина сформувала для України найбільший пакет допомоги від початку повномасштабної війни: чотири IRIS-T та ще зброї на понад 2,5 млрд євро. Партнери-союзники продовжують допомагати Україні заради миру в Європі. Литва закликала відмовитися від будь-яких табу в постачанні озброєння Україні. Тим часом історичне рішення ухвалили у Швейцарії — країна внесла поправки до Закону про військові матеріали, що дозволить передавати військову техніку Україні, повідомляє FREEДОМ.

Так, Міністерство оборони Німеччини оголосило про надання найбільшого пакета військової допомоги Україні від початку повномасштабного вторгнення Росії на суму 2 млрд 700 млн євро. Він включає 18 колісних гаубиць, артилерійські боєприпаси і чотири зенітні ракетні установки IRIS-T. У пакеті також 30 основних бойових танків Leopard (“Леопард”) і 20 бойових машин піхоти Marder (“Мардер”), понад 100 бойових броньованих машин і понад 200 розвідувальних безпілотників.

“Ми бачимо всі ці жахливі новини і розуміємо, що ті, хто несе відповідальність за цю війну, повинні сісти на лаву підсудних. Жодна країна у світі не має права нападати на іншу країну. Не має права вбивати, викрадати дітей. Тому ми спільно з нашими партнерами виступаємо за те, щоб Росія була притягнута до відповідальності за ці злочини”, — заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Також німецький концерн Rheinmetall повідомив, що спільне з Україною підприємство з ремонту танків та іншої військової техніки почне свою роботу вже від середини липня 2023 року.

“Задоволення нагальних потреб України в її боротьбі за свободу і демократію в найкоротші терміни є для нас у Rheinmetall питанням першорядної важливості. Завдяки своєму досвіду і можливостям, Rheinmetall має все необхідне, щоб стати цінним і сильним партнером України як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі”, — наводиться цитата генерального директора Rheinmetall Арміна Паппергера на офіційному сайті компанії.

Щодо передавання Україні винищувачів F-16, під час свого візиту до Німеччини президент України Володимир Зеленський заявив, що наразі проводиться робота з питання отримання Україною західних винищувачів:

“Це непросте питання, ми зараз працюємо над створенням коаліції винищувачів, і частково мої візити до європейських столиць спрямовані саме на це. Я думаю, ми матимемо успіх. Я звертатимуся і до німецької сторони, щоб підтримали в цій коаліції. Для нас це вкрай важливо — скоординувати свої зусилля і здобути якщо не перевагу в небі, поки що вона в Росії… то наше завдання бути потужними в повітряному просторі”.

Глава держави також відреагував на інформацію The Washington Post про плани України нібито окупувати російські села, для отримання важелів впливу на Москву, а також підірвати нафтопровід “Дружба”. Він заявив, Україна займається виключно деокупацією власних територій.

“Ми не атакуємо російську територію, ми звільняємо нашу законну землю. Ми в цьому не зацікавлені. У нас немає на це часу, у нас немає на це сил, і немає для цього зайвої зброї. Ми зосереджені на підготовці контрнаступальних дій з деокупації, згідно з міжнародним правом, згідно із законом, згідно з нашою Конституцією. Деокупації суто нашої, суто української, всім світом визнаної території”, — запевнив Зеленський.

Ба більше, Україна насамперед зацікавлена в тому, щоб жодна зі сторін не мала претензій щодо постачання зброї та її використання.

“Західна техніка використовується виключно в межах територій України, з її допомогою не б’ється РФ на території в межах 1991 року. Там прилітають зовсім інші речі, інше озброєння, але в жодному разі не західного зразка”, — коментує військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Про нові постачання зброї та ППО для захисту українського неба Україна також домовилася з Італією, про що повідомив глава Української держави.

“Майбутнє України — це майбутнє миру і свободи, і це європейське майбутнє. І інших можливих рішень тут немає. До миру не можна прийти з поразкою, зі здачею територій України, це було б дуже небезпечно для миру в Європі, і було б прецедентом для всіх народів світу”, — заявила прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні.

Дві палати парламенту Швейцарії проголосували за внесення поправок до Закону про військові матеріали, що дозволить передавати військову техніку Україні. Про це повідомляє Euronews. Через нейтралітет країни досі зброя і боєприпаси, закуплені за кордоном, не могли бути передані країнам, що воюють.

Читайте також: Більше нової та потужної зброї: Зеленський підсумував триденний візит до країн Європи наприкінці 446-ої доби війни

Нагадаємо, 13 травня президент України Володимир Зеленський відвідав Італію, а наступного дня  Німеччину. Український лідер під час візиту до Риму закликав колег і громадських діячів Італії відвідати Україну, щоб краще зрозуміти, що роблять російські окупанти. У Ватикані президент зустрівся з Папою Римським. У Німеччині ключовою темою перемовин стала військова підтримка з боку Берліна. Перемовини увінчалися успіхом  Німеччина виділила новий пакет військової допомоги Україні на суму близько 2,7 млрд євро.

Прямий ефір