Зниклі безвісти: родичі мобілізованих росіян шукають їх в українських соцмережах (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Росії з сьогодні, 1 листопада, повістки розсилатимуть лише для призову на строкову службу. Про це заявили в Міністерстві оборони Російської Федерації та прозвітували про завершення часткової мобілізації. Скільки всього мобілізованих з 21 вересня встигли забрати на війну в Україні — поки що точних даних немає, але, за інформацією “Медіазони”, до середини жовтня в російських регіонах могли призвати майже 500 тис. чоловіків, інформує FREEДОМ.

У російському Івановому в останні дні жовтня поліцейські масово вручають повістки чоловікам призовного віку. Містян зупиняють на вулицях, у держустановах, торгових центрах та на виході з продуктових магазинів.

“Ви не маєте права видавати повістку. Ви не маєте права тут стояти, і молодь чіпляти. Не маєте права!” — обурюються жителі Іванового біля магазину.

Але жодні аргументи на поліцію чи військових комісарів не діють. Отримав повістку — далі одна дорога — на фронт. Щастить тим, хто потрапляє туди не відразу, а після хоча б кількох тижнів навчання. Але про проблеми з оснащенням та озброєнням говорять практично всі новобранці.

З початку повномасштабної війни родичі самі шукають зниклих безвісти російських військових на українських сайтах і в українських Telegram і YouTube-каналах. Російське Міноборони жодних списків не публікує. Іноді родичам щастить, і вони знаходять зниклих в українському полоні.

В одному з роликів, опублікованих у мережі, жінка впізнала свого чоловіка у військовополоненому. Вона та родичі решти чоловіків на відео одразу почали писати до місцевих комісаріатів, щоб у Міноборони офіційно визнали полонених полоненими та включили до списків на обмін.

“Я дружина мобілізованого, який два тижні не виходив на зв’язок після того, як його відправили з Валуйок, за його словами, до Луганська. Сьогодні о 10:01 він вийшов на зв’язок по відео та повідомив, що він у полоні. На передову кинули у перший же день… Взяли сьогодні. Хлопці — українці, каже, нормальні. Жодних вимог чи погроз не звучало. На моє питання: де перебуває, не міг відповісти, а як допомогти, сказав: “Телефонуй Гладкову”, — написала дружина військовополоненого Анастасія Кіценко у соцмережі.

Медіаресурс “Важлные истории” зібрав історії полонених, яких Росія покинула, але за яких борються їхні сім’ї. Колишнього охоронця російської “Транснафти”, який зник безвісти, його дівчина розшукала самостійно. З’ясувала, що той потрапив у полон. Але жодне офіційне звернення їй не допомогло. “Важным историям” дівчина розповіла, що Андрія немає в жодному списку, начебто він удома.

“Їм казали, що вони не братимуть участі в бойових діях. Але їх закинули до Червоного Лиману після того, як вони перетнули кордон. Потім сказали, що це була помилка, бо хлопці були непідготовлені. У когось це була помилка, а зараз — сотні зниклих безвісти. У відео українською кажуть, що Андрій збирав речі й писав звільнювальну, але його не пустили додому. Це правда. Про це навіть його товариші по службі, яких я знайшла, сказали, що хлопці з “Транснафти” хотіли розірвати контракт і поїхати додому, але їм цього не дали зробити та закинули на передову”, — повідомила Аліна Максимовська, дівчина полоненого Андрія Зав’ялова, в інтерв’ю інтернет-виданню “Важные истории”.

Водночас професійні російські військові не витримують тиску ЗСУ і масово пишуть рапорти на розірвання контрактів. Про це свідчить нова телефонна розмова окупантів, перехоплена СБУ. Вони скаржаться на величезні втрати, серйозні помилки російського командування та стверджують, що більше не готові вмирати незрозуміло, за що.

Читайте також: Росіяни, які вирушають на війну в Україну, не мають уявлення про те, що відбувається, подробиці від юриста

Прямий ефір