Фейк про “брудну бомбу”: що це таке та які цілі Кремля (ВІДЕО)

Скріншот: uatv.ua

Росія продовжує поширювати неправдиві звинувачення про нібито підготовку до використання Україною так званої “брудної бомби”. Українське керівництво вже спростувало цю інформацію та запросило в Україну моніторингові місії ООН та ОБСЄ, щоб ті переконалися, що звинувачення Росії не що інше, як відверта брехня, передає FREEДОМ.

Заяву про те, що Україна може застосувати “брудну бомбу” 23 жовтня озвучив російський міністр оборони Сергій Шойгу під час телефонних розмов із чотирма міністрами оборони країн НАТО – США, Великої Британії, Франції та Туреччини. Експерти вважають таке твердження продовженням давньої інформаційної кампанії Росії. Адже Кремль, перш ніж скоїти новий злочин, дзеркально звинувачує в ньому Україну, особливо коли зазнає поразки на полі бою.

“Так звана “брудна бомба” це звичайна боєголовка або снаряд, начинений радіоактивними речовинами або промисловими, або медичними відходами з низьким рівнем радіації … Руйнівний ефект “брудної бомби” не більше, ніж у звичайної бомби, скинутої з літака, або ракети. Але наявність радіоактивних частинок призводить до слабкого, але широкого забруднення цілих районів, роблячи їх непридатними для проживання на довгі роки. Використання “брудної бомби”, на мій погляд, не тільки безвідповідальне, а й абсурдне — адже залежно від того, де вона буде підірвана, від вибуху можуть постраждати власні війська”, — зазначив військовий експерт берлінського Фонду “Наука та політика” Вольфганг Ріхтер.

Президент України Володимир Зеленський відкинув заяви Москви про підготовку Києвом провокацій із застосуванням так званої брудної бомби.

“Всі розуміють, добре розуміють, хто є джерелом всього брудного, що тільки можна уявити у цій війні. Це Росія влаштувала шантаж радіаційної катастрофи на Запорізькій АЕС. Якщо Росія телефонує і каже, що Україна нібито щось готує, це означає одне: Росія все це вже підготувала”, — заявив він.

Україна є відданою стороною Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Він також заявив, що Україна серйозно ставиться до загроз ядерних провокацій Москви, які звучали вже неодноразово, тому міністр закордонних справ України запросив моніторингові місії ООН та ОБСЄ, щоб ті перевірили та спростували неправдиві звинувачення Росії у нібито розробці українцями “брудної бомби”.

Брехнею оголосили затвердження Шойгу і уряди Франції та Великої Британії, а президент США Джо Байден заявив, що використання Росією “брудної бомби” буде “серйозною помилкою”.

Тим часом у Росії продовжують поширювати історії про нібито плани Києва використати “брудну бомбу”. 26 жовтня про це заявив президент Росії Володимир Путін. А міністр оборони Росії Сергій Шойгу зв’язався також з міністрами оборони Індії та Китаю, і також розповів їм про так звану “брудну бомбу”.

Читайте також: Путін втрачає колишній вплив — хто стає основними гравцями на тлі імперії, що розвалюється

Прямий ефір