МКЧХ: Гуманітарну ситуацію в Маріуполі не можна порівнювати з тим, що відбувалося 8 років на Донбасі

Міжнародний комітет Червоного хреста роздав усі свої запаси їжі та медикаментів людям, які ховаються у підвалах та бомбосховищах Маріуполя. Наразі організація чекає на постачання гуманітарної допомоги до різних міст України, які перебувають у стані гуманітарної катастрофи або на межі. Про це розповів прессекретар делегації Міжнародного комітету Червоного хреста в Україні Олександр Власенко в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі UA.

Він зазначив, що у Маріуполі ситуація – “апокаліптична”.

“Абсолютно всі запаси, які ми мали, ми роздали. Ми також допомагали лікувальним закладам, наскільки це можливо, залатати дірки після воєнних дій тими будівельними матеріалами, які у нас були. Також вдалося з торговою компанією “Метро” організувати привезення продуктів, які були на складах. Загалом, всі ці запаси вже закінчилися. На сьогоднішній день їх просто нема. Зараз у нас є конвой, який готовий привезти гуманітарну допомогу до Маріуполя, але, на жаль, поки що немає безпечного ні входу, ні виходу звідти. А також ми готові одразу ж почати фасилітувати процес евакуації громадян з безпечного виходу з Маріуполя, якщо там нам такий гуманітарний коридор нададуть. Але про це мають домовитись сторони”, – розповів Власенко.

Він зазначив, що для людей, які опинилися у різних життєвих ситуаціях, доставляють різну допомогу.

“Є гігієнічні набори, бо для людей, які перебувають у бомбосховищах, у центрах тимчасового розміщення це дуже актуально. Звичайно, в бомбосховищах потрібні речі першої необхідності: ліхтарики, ковдри, вода. Насамперед, звичайно, запаси води створюємо скрізь, де це можливо. Будуть продуктові набори в такі міста, як Маріуполь. Це вже дуже актуально, тому що люди часто змушені перейти на одноразове харчування там. І знову ж таки вода. Тому що там немає електрики, а отже, і немає можливості водопостачання. Крім того, наші фахівці з мінної безпеки теж виїхали в райони ближче до зони бойових дій, і там також допомагатимуть. Ми готові надавати іншому місту допомогу. Звісно, ​​ми продовжуємо надавати допомогу лікувальним закладам”, – розповів представник МКЧХ.

При цьому, за словами Власенка, ситуація у таких містах, як Маріуполь, – непередбачувана.

“Неможливо швидко оцінити потреби людей. Також важко оцінити довгострокові наслідки. Ми бачили, звичайно, щось подібне до Донбасу, за результатами майже восьмирічного конфлікту, який там був. Але я ось так просто не став би екстраполювати ситуацію, яка там була у Горлівці, Донецьку, Краматорську, Сєвєродонецьку, на те, що є зараз. Тому що, мабуть, це неправильно. Тому що справді наслідки можуть бути масштабними і справді складними. Але зараз важливіше сконцентруватися на тому, щоб допомогти людям тут і зараз, зокрема тим людям, які перебувають у Маріуполі. Вони продовжують страждати і залишатися в умовах нестачі води, їжі без зв’язку із зовнішнім світом. До нас надходить дуже багато дзвінків від людей, які кажуть, що їхні родичі залишилися в Маріуполі, вони хотіли б дізнатися їхню долю, хоча б дізнатися, чи живі вони. На жаль, такої можливості немає, тому що буквально немає можливості пройти за тими адресами, які повідомляють, і перевірити чи жива людина. Звісно, ​​все це робитиметься, але тільки тоді, коли гаряча стадія конфлікту закінчиться у самому Маріуполі”, – сказав правозахисник.

Також Власенко додав, що зараз кордон України перетинають фури з тоннами гуманітарної допомоги, і наразі це лише перша партія.

Як повідомлялося, Маріуполь вже понад два тижні перебуває під регулярним обстрілом з боку російських військ. З тяжкого озброєння обстрілюють цивільну інфраструктуру, лікарні, школи, дитячі будинки, об’єкти культури.

У деяких районах неможливо провести евакуацію або допомогти людям під завалами.

16 березня президент Міжнародного комітету Червоного хреста Петер Маурер повідомив, що приїхав до Києва поговорити зі спільнотою та владою, щоб МКЧХ міг розширити доступ і нейтральну та неупереджену гуманітарну роботу.

Маурер повідомив, что нова команда МКЧХ приїде до Маріуполя, як тільки зв’явиться можливість безпечного доступу до міста.

Нагадаємо, народний депутат Федір Веніславський в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі UA заявив, що процедура відшкодування збитків Україні зі сторони агресора РФ може затягнутися на роки.

Зеленський: Кабмін, секретар РНБО та спікер ВР мають до кінця дня вирішити, як прискорити поставки базових товарів в Україну

Верещук: На 18 березня узгодили 9 “зелених” коридорів

Читайте також: Тихановська: Делегація опозиціонерів Білорусі готова приїхати до України, щоб підтримати Зеленського

Прямий ефір