Близько 50 тис. обшуків за місяць на Луганщині: про реалії російської окупації розповів правозахисник

Ілюстративне фото: pravda.com

Обшуки у місцевого населення, вилучення житла та спроби тримати людей в інформаційному вакуумі — реальність, яку створили росіяни на окупованих територіях України. Про це розповів правозахисник, директор ГО “Інститут стратегічних досліджень та безпеки” Павло Лисянський в ефірі FREEДОМ.

Він ілюструє: якщо у класі на Луганщині 30 дітей, то у третини з них батьки перебувають за ґратами. Їх заарештували спецслужби Кремля. Ще 10 дітей були свідками обшуків, коли до їхніх будинків приходили поліція чи росгвардійці.

“У Луганській області лише за один місяць близько 50 тис. обшуків пройшло Росгвардією. Ви вдумайтесь у ці цифри”, — каже правозахисник.

Такі ж цифри — щодо вилученого у місцевого населення лише на цій території житла.

“Окупована територія Херсонської області — останні заяви про те, що вони хочуть конфіскувати 26 тис. підприємств та приміщень, які належать громадянам України. Окупована частина Луганської області — станом на вересень 50 тис. об’єктів нерухомості у місцевих жителів конфісковано. Розумієте? Там страшні речі кояться”, — коментує Лисянський.

Кількість активного трудового населення на тимчасово окупованих територіях зменшилась. Дійшло до того, що на Донбас завозять робітників із російського Кузбасу, розповідає правозахисник.

“Вони [російські окупанти] створили прикордонну зону між окупованою частиною Луганської та Донецької області та Ростовською областю РФ для того, щоб люди не переходили цей кордон. А там дуже широка межа… Перейти її для місцевих не складає труднощів, якщо ти поставив за мету залишити окуповану територію. Щоб тримати населення з окупованих територій, вони навіть створили прикордонну зону та дали повноваження прикордонній службі ФСБ: у тих, хто перебуває без дозволу в цій зоні, стріляють на ураження. Вони фактично огородили Донбас колючим дротом. Вони це зробили, російські окупанти, щоб люди звідти не втекли. А люди прагнуть звідти виїхати”, — наголошує гість ефіру.

Він додає, що окупанти докладають максимум зусиль, щоб захистити населення від “небажаної” інформації, проте ці спроби зазнають краху.

“Люди дивляться на окупованій території телеканал FREEДОМ, телемарафон, інші українські телеканали, за це може загрожувати в’язниця. Сьогодні окупанти створили систему, вона називається телевізійна система “Русский мир”. І вони ходять та вилучають супутникове обладнання та встановлюють пакети “Русский мир”, де повністю йде одна пропаганда, та заблоковано доступ до українських телеканалів навіть через супутник. Але через інтернет місцеві жителі все одно дізнаються. Це потреба. Це як повітря — почерпнути свіжу інформацію та дізнатися, що справді відбувається, як змінюється ситуація. І люди все одно дивляться. Люди все одно ризикують. Це ми бачимо навіть по кримінальних справах, які порушуються проти місцевих жителів через те, що вони споживають український контент”, — прокоментував Лисянський.

За його словами, в умовах, коли звичайні українці на окупованих територіях часто не мають доступу до нормальних комунальних послуг, медицини, безпеки, глави окупаційних адміністрацій мають усе.

“Ті люди, які прагнуть забезпечити життя, безпеку, гідне існування своїх дітей, мають лише один вихід: їм необхідно виїжджати з тимчасово окупованих територій, тому що представники окупаційних адміністрацій там створюють мілітаризовану зону. Населення, яке там залишається, якщо воно проукраїнське, або сідає до в’язниць, або у них забирається квартира і вони виселяються, або їх потім використовують для обслуговування цієї вищої касти — представників окупаційних адміністрацій, військових тощо”, — констатував Павло Лисянський.

Читайте також: Окупанти “перевиховують” українських дітей і вигадують “прикриття” для депортації — подробиці

Нагадаємо, за словами правозахисника, директора ГО “Інститут стратегічних досліджень та безпеки” Павла Лисянського, Кремль перетворив школи на окупованих територіях на місця несвободи.

Прямий ефір