Триває формування позицій: про підготовку до другого Саміту миру розповів політолог

Саміт миру. Фото: uatv.ua

У підготовці до проведення другого Саміту миру триває формування позицій сторін: Україна активно обговорює план перемоги, зокрема на полях сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку. Водночас РФ знову погрожує світу ядерною ескалацією. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Попов.

“Якщо говорити про другий Саміт миру, зараз, мабуть, триває формування позицій. І Україна проводить дуже важливі зустрічі в Нью-Йорку. У нас працює весь тиждень делегація на полях Генасамблеї ООН. Протягом цього тижня Зеленський зустрічався і з Ердоганом, і з Шольцом, і з багатьма іншими світовими лідерами. І з усіма він обговорює план української перемоги. І, відповідно, як зробити позицію України максимально сильною”, — зазначив Попов.

На його думку, говорити про місце проведення події та її регламент поки зарано.

“Ми бачили, що в цей час робить Росія — збирає Радбез і каже, що спрощує ухвалення рішень щодо застосування ядерної зброї. Ось так і готуються. Тобто поки що про місце, час, учасників, регламент і підсумкову резолюцію говорити рано, оскільки поки що всі сторони намагаються демонструвати наявність своїх важливих військових і дипломатичних аргументів, як і перед будь-якими майбутніми переговорами”, — сказав політолог.

Він також звернув увагу на те, що, згідно з правилами, перед заходом такого рівня підсумкове комюніке учасники обговорюють заздалегідь.

“Коли на саміт такого рівня приїжджають лідери держав і глави урядів, то це означає, що на момент ухвалення рішення вони вже знають, яку резолюцію буде поставлено на голосування. Вони можуть посперечатися про пару синонімів або пару ком, але не більше того. Тобто на подібний саміт приїжджають уже тоді, коли є рішення. Поки що є база — українське рішення. Це план української перемоги”, — пояснив політолог.

На думку Попова, Україна могла б зібрати на другий Саміт миру приблизно тих самих учасників, які були на першому. Але цього, вважає він, недостатньо.

“Нам потрібен Китай, потрібна Бразилія, нам потрібна Мексика. Щоб таким чином консолідована позиція світу впливала на позицію Росії. Поки що в нас немає згоди на те, що такі країни, як Китай, підпишуться під українським проєктом резолюції. Якщо не підпишуться, то не їдуть і, відповідно, поки що дата саміту не призначається”, — сказав Попов.

Щодо місця проведення заходу, то, за словами політолога, воно має бути відносно нейтральним, яке імпонуватиме не лише Україні, а й, наприклад, Китаю, а також, за певних обставин, Росії.

“Зазвичай усі мирні переговори, ще починаючи з Першої в’єтнамської війни, коли вони з французами воювали 70 років тому, і закінчуючи останніми війнами в Сирії та Лівії, всі проходили у Швейцарії. Це нейтральна країна, зручний майданчик, усі із задоволенням приїжджали і проводили перемовини. Україна також провела перший Саміт миру в Швейцарії. І ми дуже вдячні Швейцарській Конфедерації. Але ось чомусь Росія сказала, що їй уже не подобається швейцарський нейтралітет і вона б хотіла проводити переговори в іншому місці”, — зазначив гість ефіру.

Попов нагадав, що як можливе місце проведення другого Саміту миру розглядалися Об’єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Туреччина.

“Індія може бути такою країною. Для будь-якої держави, яка прийме десятки, а то й, може, понад сто світових лідерів, це пошана, престиж. І це демонстрація того, що вона може модерувати світові миротворчі процеси. І тому вибір країни буде вторинним. Як і раніше, я думаю, розглядається кілька варіантів і на переговорах у Нью-Йорку цього тижня попередні домовленості могли бути з тими країнами, які готові стати господарями наступного Саміту миру”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Допоможе покласти край війні: Зеленський закликав світових лідерів приєднатися до другого Саміту миру (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, план перемоги України включає чотири основні пункти — військовий, політичний, дипломатичний та економічний — і один додатковий, який буде долучений після закінчення бойових дій. 

Прямий ефір