У Росії збільшується кількість тяжких злочинів, які скоюють ті, хто повернувся з війни — подробиці (ВІДЕО)

Російський окупант. Фото: gur.gov.ua

Значне зростання насильства за останні кілька років зафіксовано в Росії. Про це під час презентації доповіді в Женеві повідомила спеціальна доповідачка ООН із прав людини в Росії Маріана Кацарова. Вона зазначила, що погіршення ситуації з правами людини у федерації безпосередньо пов’язане з вторгненням Росії в Україну, зокрема з поверненням додому колишніх ув’язнених, які достроково звільнені та відправлені на війну. Після повернення додому вони продовжують скоювати злочини, інформує FREEДОМ.

Щонайменше 170 тис. засуджених по всій Росії були завербовані на війну проти України. Як правило, це вбивці, ґвалтівники та маніяки. Багато з них після отримання поранення повертаються не до в’язниць для відбування покарання, а до російських міст і сіл, адже раніше Путін підписав указ про амністію злочинців, які воюють у російській армії. Після повернення сумнівні герої так званої “СВО” беруться за старе: скоюють злочини повторно, зокрема щодо своїх близьких.

“Це зростає. Насильство щодо жінок у Росії — на дуже високому рівні, тисячі жінок гинуть щороку внаслідок домашнього насильства… У Росії немає закону, який би чітко криміналізував домашнє насильство або насильство за статевою ознакою. Багато хто з тих, хто повертається, і це нова тенденція, скоює нові насильницькі злочини, починаючи з жінок, дівчат, дітей, включно із сексуальним насильством і вбивствами”, — цитує “Голос Америки” Маріану Кацарову.

Із січня до серпня 2024 року в Росії зафіксували понад 400 тис. тяжких або особливо тяжких злочинів. Це найвищий показник за останні 13 років. Наприклад, у Бєлгородській області за рік майже на 30% зросла кількість тяжких та особливо тяжких злочинів. І причина зростання невмотивованого побутового насильства — повернення з фронту так званої нової еліти Росії.

“У Росію з війни з України хлинув потік злочинців, причому особливо небезпечних злочинців, завербованих ще Пригожиним. Він вважав за краще брати тих, хто не боїться крові. Рвонуло все тоді, коли, по-перше, приховати це стало неможливо, по-друге, змінилося до цього ставлення. У нас влітку 2023 року стало зрозуміло, що нікому не шкода російське населення. Путін милує, милує канібалів, милує кілерів”, — каже директорка фонду “Русь сидящая” Ольга Романова.

Наприклад, тепер вулицями спокійно ходить людожер. Житель Волгограда Дмитро Малишев, засуджений на 25 років позбавлення волі за вбивства і низку інших особливо тяжких злочинів, повернувся з фронту в рідне село у відпустку після поранення.

“Десять років тому Малишев убив уродженця Таджикистану, вирізав його серце, посмажив його і з’їв, знімаючи все це на відео. А до цього у складі злочинної групи розстріляв двох бізнесменів, щоб заволодіти їхньою машиною. Також Малишев і його подільники планували вбити поліцейських, маючи намір отримати зброю для подальших нападів, проте їхня засідка провалилася. Малишев розповідав, що підписав контракт із Міноборони в жовтні 2023 року і вирушив на фронт у складі загону “Шторм V”. На запитання про те, чому він вирішив вирушити на війну, людожер відповідає, що хотів захистити “традиційні цінності”, — пише видання The Moscow Times.

Малишев і йому подібні не тільки залишаються на волі, але й залучаються до навчального процесу в російських школах, зокрема викладають “Основи безпеки та захисту Батьківщини”.

“Навіть якщо це не колишні “зеки”, це люди, які пройшли злочинну війну, люди, які виживали серед смерті та вбивали самі. Що ви хочете, щоб вони дали дітям? Досвід убивств, презирство до життя, психічні розлади? Раніше дітей мали навчати їхньої особистої безпеки, а тепер акцент зміщений на захист батьківщини, причому батьківщину традиційно розуміють як чинний режим”, — заявив російський опозиційний політик Михайло Ходорковський.

Крім викладання в школах, так звану “нову еліту” залучають і до управління країною. Тепер Кремль бере на стажування в держапарат російських військових, які пройшли навчання за путінською програмою “Время героев”. Перший потік із 83 російських військових почав навчання наприкінці травня. З липня учасників програми стали направляти на стажування в регіони. Наприклад, Михайло Острянський, який служив у складі ПВК “Вагнер”, очолив парламент Красновишерського міського округу в Пермському краї. Загалом на початку вересня на виборах, що відбулися в Росії, депутатами різних рівнів стали понад 300 учасників війни проти України, які повернулися з фронту.

Читайте також: Кремль побоюється починати нову хвилю мобілізації — причини озвучив Ейдман

Прямий ефір