Підтримка Росії з боку глобального Півдня вельми розмита — розбір експерта

Прапори України та Індії. Фото: president.gov.ua

Позитивні зрушення у ставленні Індії до України — це тактичний прорив української зовнішньої політики. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету ім. І. Мечникова Денис Кузьмін.

За його словами, зараз важливо, на які кроки готова піти країна-агресор для того, щоб участь російських представників у другому Саміті миру не була формальністю, а була дійсно можливістю припинити цю війну.

“Президент (президент України Володимир Зеленський, — ред.) правильно наголосив, що Україні залишилося не так багато часу для того, щоб подолати необхідну перешкоду. І зараз ми бачимо, що в Нью-Йорку маса контактів насамперед із такими країнами навіть як Індія чи Японія, що є найважливішим сигналом. Хоч Японія і не є країною так званого глобального Півдня, але Індія — це взагалі, по-моєму, тактичний прорив української зовнішньої політики”, — сказав експерт.

Кузьмін зазначив, що весь масив контактів посилює українські позиції на можливих переговорах.

“Нагадаю, що будь-які переговори — це завжди компроміс. І в цьому сенсі український план перемоги, він залишається дійсно планом перемоги й відстоювання національних інтересів”, — наголосив він.

Експерт вважає вкрай важливим, щоб Російська Федерація розуміла, що вона не користується підтримкою глобального Півдня.

“Ця підтримка вельми розмита, і ми бачимо це по Індії, ключовому гравцеві, без якого ніякого глобального Півдня взагалі бути не може. Російська Федерація повинна переконатися, що її міжнародна ізоляція — це не тільки країни Заходу, до мирної угоди підштовхує країни Африки, Індії, багато країн на кшталт Індонезії, бо дуже багато гравців зацікавлені в припиненні війни. До цього все більше схиляються й наші західні партнери. По-моєму, однозначна позиція і Італії, і Німеччини. Але ключове слово буде, звичайно, за американською військово-технічною підтримкою. І це той основний ресурс, на який спирається Україна”, — сказав Кузьмін. 

Читайте також: Своя позиція: чи може Індія бути посередником у переговорах між РФ і Україною — думки експертів

Нагадаємо, Україна має намір провести другий Саміт миру вже в листопаді 2024 року. Деталей про майбутній захід поки мало. Відомо, що туди, на відміну від першого саміту, що відбувся в червні, запросять представників Росії.

Прямий ефір