У Брюсселі відкрилася виставка компонентів і технологій, які Росія використовує проти України

Ілюстративний колаж: myc.news

Виставка компонентів і технологій, які Росія використовує проти України, відкрилася сьогодні, 24 вересня, в українському хабі в Брюсселі — навпроти Європейського парламенту, повідомляє FREEДОМ.

Організатори кажуть, що місце обрали не випадково — хочуть максимально привернути увагу європейських чиновників і політиків до питання обходу санкцій країною-агресором, що дає змогу російській армії використовувати західні компоненти у своїй зброї. За даними організаторів, тільки в ракеті “Калібр” є 20 елементів, вироблених у США, два — у Німеччині й по одному в Японії та Китаї. Проте в Євросоюзі вважають, що загалом санкції успішні, хоча їх треба постійно оновлювати та стежити за їхнім виконанням.

“Питання санкцій буде постійною битвою, постійною боротьбою, тому що ми не можемо недооцінювати здатність росіян знаходити нові шляхи обходу. Ми повинні знайти нові шляхи перекриття цих нових шляхів обходу. Тож це постійні зусилля. Вони ніколи не припиняться, поки ця війна триває. Санкції триватимуть доти, доки Росія продовжує свою невиправдану агресивну війну”, — сказав спеціальний представник Євросоюзу із санкцій Девід О’Салліван.

Використання Росією тіньового флоту танкерів є головним фактором, що дозволяє обходити санкції ЄС щодо торгівлі нафтою, яка перевозиться морським шляхом.

“Ми вже зараз бачимо, що Росія переплачує, Росія не отримує всього того, чого вона хоче, і це прямий результат введених санкційних обмежень, але цього явно недостатньо. Ми з партнерами зараз продовжуємо нашу роботу над тим, щоб знизити максимально кількість мікроелектроніки, яку Росія продовжуватиме отримувати. Ми сьогодні навіть хотіли виставити на експозицію танкер, але трохи не вдалося. Але насправді танкерний [тіньовий] флот [Росії] — це велика проблема. Зараз під санкціями всіх партнерів приблизно 70 суден. Але більшість партнерів згодні з тим, що швидкість введення нових санкцій на танкерний флот має зростати”, — розповів уповноважений президента України з питань санкційної політики Владислав Власюк.

Читайте також: США мають намір посилити санкції проти нафти із Росії

Прямий ефір