Рішення про збиття союзниками російських цілей у небі України багато в чому залежить від США, — Снєгирьов

Дмитро Снєгирьов. Фото: informator.press

Україна закликає союзників збивати російські безпілотники над територією України, але ця дискусія ведеться вже досить довгий час, і поки що немає жодного рішення. Каменем спотикання стало колективне рішення країн НАТО. Але дуже багато залежить від рішення США. На цьому сьогодні, 21 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM наголосив військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

“Справді, основний камінь спотикання у рішенні союзників збивати російські цілі над територією України — колективне рішення країн НАТО. Тому що рішення використовувати системи протиповітряної оборони (ППО) для відображення атаки з використанням аеробалістичних та аеродинамічних цілей має бути колегіальним рішенням країн НАТО”, — пояснив Снєгирьов.

За його словами, наразі у цьому питанні є зрушення.

“На тлі порушення повітряного простору Румунії парламент цієї країни заявив про те, що може розглянути законопроект, який дозволяє збройним силам Румунії збивати російські БпЛА, які входять до повітряного простору країни у мирний час”, — додав військово-політичний аналітик.

Він зазначив, що можливість ефективної протидії аеробалістичних та аеродинамічних цілей Російської Федерації ще в небі над Україною, а не в Польщі, і в Румунії, можна було б вирішити за рахунок розміщення українських F-16 на аеродромах відповідно Польщі та Румунії.

“Це, по-перше, знизило б до мінімуму можливість знищення українських F-16 у місцях базування на аеродромах країн НАТО. А по-друге, дозволило б протидіяти безпілотним літальним апаратам, але вже з використанням українських F-16”, — зазначив експерт.

Водночас він нагадав, що заборона на збиття союзниками аеродинамічних та аеробалістичних цілей на території України та розміщення українських F-16 на аеродромах Польщі та Румунії, на жаль, походить від США.

“На жаль, внутрішньополітична ситуація у Сполучених Штатах фактично поставила нанівець усі зусилля української дипломатії та українських сусідів, насамперед Румунії та Польщі, у питанні можливості збиття аеродинамічних та аеробалістичних цілей РФ у небі над Україною”, — констатував аналітик.

Водночас він упевнений, що після закінчення президентських виборів у США очікуються зміни у дискусії з цього питання.

“Сьогодні США демонструють небажання йти на конфронтацію із РФ. На думку представників Держдепу та Пентагону, збиття російських безпілотників означатиме безпосередньо участь країн НАТО у війні з Росією. І українське питання, на жаль, стало каменем спотикання. Тому, на мій погляд, можливість розв’язання цього питання залежатиме насамперед від результатів президентських виборів у Сполучених Штатах”, — резюмував Дмитро Снєгирьов.

https://www.youtube.com/watch?v=2vMXbQL0YS0

Читайте також: Росія сьогодні не розуміє, як Україна веде цю війну маневрів, — Братчук

Прямий ефір