Доки Україна залежить від постачання зброї, питання про можливість відстояти незалежність буде відкритим, — економіст

САУ "Богдана". Фото: armyinform.com.ua

Без власного озброєння Україна не зможе бути повністю незалежною. Їй належить пройти шлях Ізраїлю, який дуже залежав від постачання озброєнь від США та союзників, але все-таки налагодив у себе виробництво і зараз є цілком у цьому сенсі незалежним. Україні треба не лише перемогти у війні, а й після неї мати необхідну кількість озброєння. Таку думку в ефірі FREEДОМ висловив економічний експерт Ілля Несходовський.

“Ми маємо достатньо озброїтися. Насамперед це створення внутрішніх, закритих, повного циклу виробництв всього озброєння, наскільки це можливо. За стандартами НАТО, кооперуючись з тими виробниками, які є в Європі, які виробляють необхідні для нас комплектуючі, кооперуючись безпосередньо з тими технологіями, які ми можемо отримати, створивши спільні підприємства, та виробляти тут. Ремонтувати техніку НАТО оперативно, яка нам передається”, — коментує Несходовський.

Він додає, що це складний шлях, тим більше під час війни, але саме на цьому Україна має робити акцент.

“Доки ми залежні, зокрема від Заходу, який нам надає допомогу, питання про повну, скажімо так, нашу незалежність та можливість відстояти нашу незалежність буде відкритим. Подивіться на Ізраїль. Ізраїль дуже сильно залежав від постачання озброєнь від Сполучених Штатів Америки і, відповідно, його союзників, але все-таки налагодив у себе виробництво і зараз є повністю у цьому контексті незалежним. Треба пройти той самий шлях. Треба також мати можливість, щоб потім не дивитися на те, чи дадуть допомогу союзники, а ухвалювати рішення, виходячи зі своїх національних інтересів, захищаючи свій суверенітет і територіальну цілісність”, — підкреслив економічний експерт.

На його думку, власне озброєння після війни зробить внесок у розвиток економіки України, адже вона може стати постачальником найкращої зброї, яка пройшла випробування полем бою, постійно адаптувалася на протидію ворогові, розширювала діапазон використання.

“Уже деяка техніка НАТО просто застаріла. Якщо зараз, наприклад, Росія відчепилася б від України, але напала на якусь країну НАТО, я не впевнений, що вони змогли б повноцінно її захищати, бо йде дуже активний розвиток. Тому дуже важливо допомогти нам зараз, щоб зупинити цей розвиток для Росії. Інакше через якийсь час, якщо ця війна триватиме ще кілька років, НАТО може мати справу з тим, що єдина країна, яка має відповідні технології для того, щоб протистояти технологіям Росії, — Україна. Тому — кооперація, створення, потім можна і продавати відповідне озброєння, а це величезний ринок, займати ті ніші, які звільнила Росія. Показувати, що їхня зброя теж застаріла і програла у цій війні. Це буде потенціал для нашого промислового розвитку”, — сказав Ілля Несходовський.

Читайте також: Далекобійні ракети чи рій бойових дронів: перспективи української зброї оцінили експерти

Нагадаємо, що Європейський Союз фінансує оборонні заводи України за рахунок російських активів, вже є перші замовлення.

Читайте також: Немає обмежень щодо використання і не треба повертати: виділення 35 млрд євро Україні прокоментував Несходовський

Прямий ефір