Україна закликала країни НАТО збивати російські БпЛА і ракети — подробиці (ВІДЕО)

БпЛА Shahed. Фото: gettyimages.com

Міністри оборони Румунії, Польщі та Латвії закликали союзників провести негайну ротацію протиповітряної оборони НАТО. Глави оборонних відомств трьох країн наполягають — Альянс повинен забезпечити безпеку свого східного флангу. Дедалі частіше російські ракети та безпілотники порушують повітряний простір сусідніх з Україною держав. Київ просить партнерів збивати російські дрони та ракети. Подробиці — в матеріалі журналістів FREEДОМ.

Під час візиту до Бухареста міністр закордонних справ України Андрій Сибіга подякував союзникам за рішення передати Києву систему ППО Patriot і звернувся з проханням — допомогти в перехопленні російських дронів і ракет, які б’ють по енергетичній інфраструктурі країни та загрожують безпеці атомних електростанцій. 

“Ці ракети та безпілотники пролітають або падають поблизу ядерних об’єктів, і вони дуже небезпечні. Я хотів би попросити наших румунських партнерів проаналізувати можливість знищення російських ракет і безпілотників, які наближаються до румунського повітряного простору”, — заявив глава українського МЗС.

Київ давно закликає союзників збивати російські ракети та безпілотники, зокрема над територією України, але в Польщі та Румунії робити це поки що не готові. 

Водночас міністри оборони Румунії, Польщі та Латвії підписали спільний лист до союзників, у якому наполягають на негайному введенні ротації протиповітряної оборони НАТО, а також вимагають, щоб Альянс вжив додаткових заходів зі стримування, спостереження, розвідки та повітряного патрулювання на східному фланзі блоку.

“Держави-члени “Бухарестської дев’ятки” занепокоєні ситуаціями… з несанкціонованими проникненнями російських безпілотників у повітряний простір НАТО — у Польщі, Румунії, Латвії, а також ескалацією напруженості вздовж кордонів Альянсу. Ми виступаємо за визначення деяких форм скоординованого реагування на союзницькому рівні”, — акцентував міністр оборони Румунії Ангел Тилвер на зустрічі глав Міноборони “Бухарестської дев’ятки”.

Заборона на удари західним далекобійним озброєнням по території Росії перешкоджає Україні повною мірою реалізувати право на самооборону, впевнені депутати Європарламенту. Вони ухвалили резолюцію, у якій закликали держави ЄС зняти обмеження.

“Закликаємо держави-члени [Євросоюзу] негайно зняти обмеження на використання західних систем озброєння, поставлених в Україну, щодо законних військових цілей на території Росії”, — йдеться в резолюції Європарламенту. 

Вашингтон тим часом продовжує переговори із союзниками з питання про зняття обмежень на застосування західного далекобійного озброєння по цілях на території Росії, повідомили в Держдепартаменті США.

“Це те, про що ми говоримо з нашими союзниками та партнерами протягом певного часу. Що стосується інших країн, вони, звісно, мають ухвалювати власні рішення про те, який дозвіл надають на використання будь-якої зброї, яку передають Україні”, — сказав представник Державного департаменту США Метью Міллер. 

Раніше Сполучені Штати Америки дозволили застосовувати американську зброю в прикордонних районах РФ, але використання далекобійних ракет ATACMS поки що залишається під забороною. Велика Британія теж поки не дала дозволу на використання далекобійних крилатих ракет Storm Shadow.

Читайте також: Україна закликала Румунію збивати російські дрони, — ЗМІ

Як повідомлялося раніше, депутати Європарламенту закликали країни Європейського Союзу скасувати обмеження на використання західних систем озброєння проти законних військових цілей на території Росії.

Прямий ефір