Українські F-16 поки що не мають зброї для ефективного та безпечного збивання носіїв КАБів — розбір експерта

F-16 в українському небі. Фото: president.gov.ua

Керовані авіаційні бомби (КАБи), що їх застосовує російська армія, вже більше року залишаються дуже серйозною проблемою для Сил оборони. Київ працює із союзниками, щоб забезпечити інструменти для зміни ситуації. Їх поки що недостатньо. Проте рецепти, щоб убезпечити Україну від КАБів, є. Про це розповів засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко сьогодні, 21 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Це дії по землі, тобто по складах, де є ці бомби. І ми бачимо Торопець — що можуть і нашими засобами завдавати таких ударів. Друге — бити по аеродромах, де розташовуються носії з тими самими бомбами: або по споряджених, або по аеродромній структурі, складах… І, нарешті, тоді, коли носії підіймаються, треба знищувати їх у повітрі. Для цього потрібні зенітні ракетні комплекси далекого та середнього радіусу дії. Але, на жаль, їх мало у нас, таких, як Patriot та SAMP/T”, — зазначив гість ефіру.

Крім того, як наголошує Романенко, по носіях КАБів має діяти винищувальна авіація, зокрема й F-16, які вже зайшли в Україну. Але це — лише в перспективі.

“У них [F-16] поки що немає авіаційної зброї, яка могла б ефективно і досить безпечно діяти по цих носіях. Оскільки зараз F-16 має зброю, ракети старого парку, скажімо, американські, які дозволяють їм знищувати в протиповітряних боях, у повітряних боях безпілотні авіаційні комплекси противника, “Шахеди”, а також крилаті ракети. Тобто ці напрями треба розвивати, збільшувати їхній потенціал і, звичайно, досягати зміни в ситуації, пов’язаній зі знищенням цих авіаційних бомб та зниженням їхнього потенціалу”, — пояснив він.

Паралельно, як вважає гість ефіру, Україна має сама залучати проти противника КАБи. Йде робота щодо виготовлення власних подібних бомб із використанням старих радянських запасів, дещо постачають союзники. Проте йдеться про незначну кількість порівняно з тим, що використовує Росія.

Засновник благодійного фонду “Закриємо небо України” зазначив, що згідно з відкритою інформацією, до кінця року в України має бути до 20 літаків F-16. Дуже важливо, щоб під ці літаки передавалося необхідне Україні авіаційне озброєння.

“Президент США Байден два місяці думає про JSOW — це засоби “повітря-земля”, які діють на сотні кілометрів і дуже нам необхідні… При дії по землі в боротьбі з авіаційними бомбами бити по складах, бити по аеродромах і носіях — саме для цього також потрібні ці JSOW. Але він не наважується на ухвалення такого роду рішення. Можливо, зміниться ситуація, коли президенти [США та України] поговорять на тій зустрічі, яка планується на Вашингтоні”, — сказав Ігор Романенко.

Читайте також: Зустріч Зеленського та Байдена матиме особливе значення — пояснення американістки

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський наступного тижня відвідає Сполучені Штати Америки та виступить на Генеральній асамблеї ООН. Український лідер проведе зустріч із президентом США Джозефом Байденом, щоб надати йому план перемоги. Глава Української держави розраховує обговорити деталі цього плану та підтримку України з боку Сполучених Штатів.

Прямий ефір