1994-й рік для України: країна відмовилася від ядерної зброї та завоювала перше олімпійське “золото” (ВІДЕО)

Скрін із відео

1994 рік в Україні ознаменувався періодом масової приватизації, ваучерів і фінансових пірамід. Країна тоді здобула перше олімпійське “золото“. Також у 1994 році відбулися перші теледебати й українці обрали нового президента. Крім того, цей рік запам’ятався підписанням Будапештського меморандуму та ядерним роззброєнням.

Про це розповідаємо в новому випуску документального серіалу “30 років Незалежності” на телеканалі UA.

 Отже, 21 квітня 1994 року президент Леонід Кравчук підписує указ “Про введення в готівковий обіг приватизаційних майнових сертифікатів”. Великі підприємства перетворюються на акціонерні товариства, а на руках у людей з’являється нова “валюта” – ваучери. Власник паперу має право на свою частку в держмайні. За найскромнішими підрахунками, один такий папірець – трильйони карбованців.

“Свого часу у вас забрали й ви безкоштовно працювали на КПРС, тепер, за логікою речей, оскільки ви своєю працею створювали це все, маєте право отримати частину цієї власності у вигляді акції. Для цього прийшла приватизація. Те ж саме робили Франція, Велика Британія, це не щось нове, в Чехії теж робили, в Угорщині”, – зазначив економіст, президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

Під київським універмагом “Україна” в 90-х можна було зустріти людей з табличками “Продам ваучер”. Тоді мало хто замислювався, чому ці ніби як майже нікчемні папірці взагалі хтось скуповує.

“Багато людей взагалі не розуміли, що таке акції, що таке приватизація. Незважаючи на агітацію, вона була досить каламбурна”, – говорить Олександр Охрименко.

Сергій Оксанич на початку 90-х зорієнтувався одним із перших. Він заснував компанію з управління активами – допомагав громадянам позбавлятися від незрозумілих паперів.

“Ми викуповували у людей їхні сертифікати й вони отримували гроші. Знайшли легальну форму, як це зробити. Ми перші почали таку послугу надавати. Ринкова ціна ваучера була десь від 8 до 10 доларів, десь так. Для когось це були чималі гроші в голодні 90-ті”, – говорить Сергій Оксанич, президент компанії з управління інвестиційними фондами.

Ці “чималі” за мірками 90-х гроші незабаром перетворяться на величезні капітали.

Крім того, на Олімпійських іграх-94 у норвезькому Лілехаммері 16-річна Оксана Баюл в одиночному катанні завоювала “золото” – першу в історії незалежності олімпійську медаль. В її перемогу організатори настільки не вірили, що навіть не відразу змогли почати церемонію нагородження – довго шукали прапор і гімн країни.

12 січня 1994 року Білл Клінтон вперше відвідав Київ. Цей короткочасний візит отримав назву “бориспільське приземлення”. Американський президент залетів буквально на пару годин по дорозі до Москви. З пресконференції Леоніда Кравчука та Білла Клінтона фактично й починається ядерне роззброєння України.

Безпеку без’ядерної України офіційно обіцяють США, Росія і Велика Британія – наприкінці 1994 року вони підпишуть про це меморандум у Будапешті.

Також 1994-й – рік, коли в Україні вперше відбувається демократична зміна влади. Хто переможе – Леонід Кравчук чи Леонід Кучма – складно було передбачити навіть під час голосування у другому турі.

Більше про головні події року дивіться у відео.

Прямий ефір