Кремзлики по-гуцульськи: як приготувати старовинну і дуже ситну страву

Кремзлики – це, іншими словами, деруни, запечені з м’ясом, цибулею, сметаною та карпатською бринзою.
Для приготування колоритної гуцульської страви нам знадобляться:

  • 2 картоплини середнього розміру;
  • 1 яйце;
  • 2 цибулини;
  • 1 зубчик часнику;
  • соняшникова олія для смаження;
  • 200 грам сметани;
  • 1 склянка борошна;
  • 300 грам бринзи;
  • 400 грам свинини (биток).

Насамперед натираємо цибулю та картоплю. Спочатку натерти потрібно саме цибулю, щоб картопля не потемніла. Після цього додаємо яйце, борошно, 2 чайні ложки сметани та натертий часник. Ретельно перемішуємо всі інгредієнти – картопляна маса готова.
Тепер наливаємо на пательню олію та обсмажуємо кремзлики з обох сторін до золотистої скоринки.

Тепер можна перейти до наступного етапу. Шматок м’яса нарізаємо порційно на 3 частини і відбиваємо, попередньо накривши його харчовою плівкою. Потім обсмажуємо шматочки до золотистого кольору. Не бійтеся залишити їх трохи недосмаженими – при запіканні вони дійдуть до потрібної кондиції.
Після того, як м’ясо готове, пательню ми не миємо, а обсмажуємо на ній нарізану тонкими півкільцями цибулю.
Далі змішуємо подрібнену карпатську бринзу зі сметаною та отримуємо ніжну масу для запікання кремзликів.

Приступаємо до фінального етапу, для якого нам знадобиться горщик для запікання. На дно кладемо деруни, потім м’ясо і цибулю. Повторюємо черговість, поки горщик не наповниться. В кінці заливаємо все сметаною з бринзою.
Відправляємо заготовку в піч, розігріту до 150 градусів, на півгодини. Неймовірно смачна гуцульська страва готова!

Прямий ефір