Для українських військових розробляють нові сухі пайки

Фото Міноборони

У Міністерстві оборони України розробляються нові зразки сухих пайків для військовослужбовців.

Про це під час брифінгу повідомив заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення Головного управління супроводження матеріального забезпечення ЗСУ полковник Олександр Хмиз, інформує Міноборони.

За його словами, на сьогодні є три варіанти організації харчування військовослужбовців.

“Перший – це “гаряче”, яке наразі пріоритетне. Другий – забезпечення повноцінним харчуванням із використанням так званої 15-ї норми добового польового набору сухих продуктів у двох варіантах: для польових та для повсякденних умов. І третій – 10-та норма, яка використовується переважно у військових частинах для окремих завдань”, – зазначив він.

За словами Хмиза, сухий пайок за 10-ю нормою є дещо застарілим, адже розроблявся ще у 2001 році (на відміну від 15-ої норми, розробленої у 2016 році). Тому триває робота над його покращенням з урахуванням аналізу досвіду використання. Наразі щодо 10-ї норми перероблено технічну документацію для проведення закупівлі таких пайків. Вона включатиме 24 раціони і забезпечуватиме повноцінне харчування військовослужбовців на один прийом їжі.

“Зважаючи на відгуки військовослужбовців, вирішено пакувати продукти цього набору у реторт-пакети. Вони дозволяють зберігати страву довше в різних умовах. Розробка цього сухпайка вже на завершальній стадії. Сподіваюся, що до кінця цього року буде закуплено контрольну партію у новій реторт-упаковці”, – повідомив полковник.

Раніше стало відомо, що 22 вересня розпочнуться міжнародні навчання “Об’єднані зусилля-2020”.

Нагадаємо, що в Україні на строкову службу призвали понад 16 тисяч осіб.

Прямой эфир