Антон Дундій створив органічну ферму, на якій вирощують незвичні для українців рослини

uatv
27.04.2019
Скрін з відео

Фермер Антон Дундій займається вирощуванням органіки. Проект організовувався для обмеженого кола людей ще 9 років тому.

“Зараз ми працюємо як кооператив. Кожен охочий може інвестувати в нього чи приїхати попрацювати, або приєднатися до цього руху і створювати це разом із нами”, – говорить Дундій.

Спершу на фермі, яка розташована в селі Великі Гуляки Київської області, почали вирощувати зелень – кріп, петрушку, салат (щонайменше 5-7 видів). Потім додалися пряно-ароматичні трави, базилік, рукола, а також капуста, помідори, огірки, перець, баклажани, цукіні. Через деякий час підприємство почало займатися розведенням і незвичайних для українського ринку рослин: листової капусти Кейл, салату мангольд, який дуже поширений в Європі, бамії – яка популярна на індійському й американському ринках. Окремий напрям ферми – вирощування мікрогріну.

Взимку фермери займаються мінімум 15 видами продукції. У літній, весняний, осінній періоди їх до 25. Зараз загальна площа підприємства становить близько 21 га, з яких задіяно лише 20 відсотків.

“У процесі вирощування ми використовуємо все, що у нас є. Відходи не викидаються, а переробляються, в результаті виходить добриво”, – розповів Дундій.

Як повідомила агроном Олександра Рибалко, на фермі замінюють хімічні засоби захисту біологічними або природними рослинними. Наприклад, відвари з полину, чистотілу. Вони згубні для шкідників, як і хімія, але не приносять шкоди людині й тваринам.

За словами аналітика Олександра Соколова, світовий ринок органічної продукції активно набирає обертів.

“Понад 40 відсотків органічної їжі має ринок США. Досить високі позиції займають Німеччина,Франція, Китай. Що ж до основних лідерів із вирощування органічної продукції,то перша тут Австралія – ​​понад 900 млн сільськогосподарських земель, які зайняті органічною продукцією. Також попереду Аргентина і той же Китай”, – повідомив Соколов.

Він зазначив, що споживання органічних продуктів в Україні щороку зростає, ринок приносить близько 30 мільйонів євро на рік.

“У 2018 році в Україні було засіяно близько 201 тис. га саме органічною продукцією – олійні, злакові культури, на овочі відводиться досить невеликий відсоток – трохи більш як 2. У минулому році Україна експортувала 6,7 тисячі тонн продукції в країни Євросоюзу. У Нідерланди – на них припадає понад половина експорту, вагому частку займає Польща – приблизно 16 відсотків експорту, Німеччина – 11 відсотків, Китай – більш ніж 2 відсотки від загального експорту органічних продуктів. Основна культура, яку ми експортуємо, це горох. Він становить 90 відсотків усього експорту органічної продукції з України. Також ми постачаємо нут, сочевицю, гриби”, – додав аналітик.

Більше випусків програми “Моя земля” дивіться за посиланням.

Джерело UATV
дата 27.04.2019
категорії Економiка
поділитися

Топ новин на UA|TV