Українці віддають перевагу безготівковим платежам, – НБУ

Фото UATV

У першому кварталі 2021 року загальна кількість безготівкових операцій і з отримання готівки з використанням банківських карток становила 1,691 млрд штук, а їхня сума – 1 089,1 млрд грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року кількість зросла на 22%, а сума – на 18,3%.

Про це пише UATV із посиланням на Національний банк України.

За даними Нацбанку, очевидна першість безготівкових операцій (і за кількістю, і за сумою) та безконтакту – 9 із 10 були безготівковими. Їхня частка за сумою становила 61% від усіх операцій із картками.

Кількість безконтактних карток, які використовували для здійснення операцій, з початку року зросла майже на 10% – до 14,1 млн карток.

Також повідомляється, що майже кожна десята активна платіжна картка – токенізована. Їхня кількість становить 4,2 млн шт. Це на 6% більше, ніж на початку року.

Дві третини операцій у pos-терміналах за сумою та за кількістю – це безконтактні операції (операції з безконтактною карткою або за допомогою смартфонів та інших гаджетів). Їхня сума – 119,0 млрд грн.

Кількість платіжних карток в Україні зросла на 3% до 75,3 млн шт. з початку 2021 року. Із них понад половина, а саме 54,2%, використовувалися в березні для здійснення видаткових операцій.

Раніше НБУ назвав найпоширенішу українську банкноту.

Читайте також: Кабмін вперше затвердив трирічну Бюджетну декларацію

Прямий ефір